30.09.2015 00:00

„JSEM TĚHOTNÁ“, aneb: JAK NEPŘIBRAT VÍC NEŽ JE NUTNÉ

 

Pro někoho možná překvapivé téma na stránkách „Hubni …“, nicméně mě k tomuto tématu přivedly právě moje klientky, a proto:

 

Kolik je ono nutné a normální navýšení hmotnosti v těhotenství? Nutné je 7 kg, aby nebyl narušen vývoj Vašeho dítěte. Normální – zejména, pokud jste již před otěhotněním patřila mezi ženy s nadváhou 7 – 12 kg (ženy s naopak nižší hmotností 12 – 18 kg).

 

Půlku z výše uvedeného váhového přírůstku pak tvoří váha dítěte, plodová voda a ostatní s tím související. Druhá polovina je to, co zhruba naberete Vy a co bude poté sloužit jako energetická  rezerva na kojení. Zdravě se zprvu nabírá jen malinko - max. 100-130g týdně a teprve od 4. měsíce  by to mělo být přibližně 300-400g týdně (doporučovaný přírůstek – nutný i pro zdravý  vývoj dítěte) – podle toho by se měla zvýšit (snížit) strava - aby přírůstek nešel pod (kvůli dítěti) a pokud možno ani nad (kvůli Vám). 

 

Strava by měla být pravidelná, pestrá a vyvážená. Jíst pravidelně v 5 – 7 menších porcích denně je důležité nejen pro matku, ale i pro dítě, které je odkázáno na rovnoměrný přísun glukózy mateřskou krví, tj. není žádoucí, aby nepravidelnou stravou docházelo k velkým výkyvům hladiny tohoto cukru v krvi matky.

 

Jíst stačí jen o trochu více, než dosud a věnovat pozornost je potřeba hlavně kvalitě potravin. První 3 měsíce těhotenství stačí zvýšit jídlo přibližně o 500 kJ denně (např. 330 ml 0,5% podmáslí nebo 20 g vlašských oříšků), od 4. měsíce pak zhruba o 1.250 kJ (např. 600 – 700 ml polotučného mléka nebo 110g sýra 30%).

 

Nepodceňujte pitný režim, přijaté množství tekutin závisí i na počasí a provozovaných činnostech, obecně cca 1,5 – 3 litry denně. Zařadit můžete různé druhy minerálek (cca 500 ml / den), čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, vodu … Do pitného režimu nelze započítávat mléko (je to potravina). Pozor na nápoje s chininem, kofeinem a na některé bylinkové čaje. Nevhodnost alkoholu (zejména v 1. trimestru) je samozřejmá.

 

Dodržujte zásady dostatečné tepelné úpravy potravin a vyhýbejte se syrovému masu apod., jezte denně 400g zeleniny a 200g ovoce

Sacharidy– vyhýbáme se „rychlým“ (cukrům) a upřednostňujeme ty „pomalé“ (obiloviny, semena, ořechy, brambory, kořenová zelenina, rýže nejlépe neloupaná, celozrnné pečivo).

Bílkoviny – jejich příjem by se v průběhu těhotenství měl zvýšit o 10 - 15 g denně (maso, ryby, vejce, luštěniny, brambory, ořechy). 

Tuky jsou nutné nejen jako zdroj energie, ale i pro správný vývoj dítěte, konzumujte tuky spíše rostlinné a z ryb (ostatní živočišné v nižší míře z mléčných výrobků - ne příliš tučných, libového bílého masa a rostlinné z ořechů, rostlinnýcholejů, semen).

 

Dbejte dostatečnému přísunu vitamínů a minerálů – jsou nezbytné pro správný vývoj budoucího potomka, zejména: 

 

Kyseliny listová– její potřeba je v těhotenství minimálně dvojnásobná (špenát, salát, květák, okurky, rajčata, pomeranče, banány, žloutky, ořechy, celozrnné obiloviny) –doplňovat ji lze v prvním trimestru preventivně i ve formě potravinového doplňku.

Vitamin A – nesmí překročit 800 mikrogramů za den, protožepředávkování způsobuje vrozené vady(paštiky, játra) – tento účinek však nemá provitamin beta-karoten(rajčata, mrkev, špenát, kapusta).

Vitamin D– doporučovaný příjem je přibližně 10 mikrogramů denně (žloutek,rybí tuk, máslo, sluníčko), vápníkmin. 700-1200 mg denně (mléko, sýry, jogurty, mák, ořechy, zelí, květák), jód– optimální je zvýšit jeho příjem na 220 mikrogramů denně (mořské ryby a tvorové, mléčné výrobky, cibule), hořčík– cca 400 mg deně (mléko, celozrnné obiloviny, drůbeží maso, ryby, brambory, zelenina, ořechy, banány), železo– 20 a více mg denně(maso, ryby, žloutek, celozrnné obil., zelená zelenina, luštěniny),  zinek– 10 mg denně (ryby a mořské potvory, dýňová semínka, maso).

   

Dbejte plně rad svého ošetřujícího lékaře.

Výživa v těhotenství je pro budoucí život a zdraví Vašeho dítěte velmi důležitá.

 

Zdravím a přeji všem těhulkám těhotenství bez zbytečných kil navíc a zdravé miminko.

Andrea

—————

Zpět


Kontakt

Hubni s jídlem

Provozovna:
Studio Na schodech
(Poliklinika U sv. Havla
- budova za kostelem),
Svatohavelská 266
Rychnov nad Kněžnou


Sídlo:
Masarykova 52
517 50 Častolovice


Bc. Andrea Horáková
tel. č. 603 181 090