LUŠTĚNINY ZDRAVĚ A BEZ OBAV
- jak zabránit nadýmání, když namáčení nepomohlo?
Věděli jste, že luštěniny jsou zdrojem látky, která tlumí růst rakovinných buněk? ... že příjem luštěnin alespoň 4x týdně snižuje riziko srdečního onemocnění? Stačí i malé množství, ale několikrát týdně. Často od klientů slýchávám, že mají luštěniny rádi, přesto je však pravidelně nekonzumují - důvod je prostý: meteorizmus.
Jak nadýmání předejít a co jej způsobuje?
Luštěniny obsahují některé oligosacharidy, které není naše trávicí ústrojí schopné metabolizovat - chybí mu k tomu ty správné enzymy. V tlustém střevě tak působením bakterií dochází k tvorbě plynů. Co s tím:
1) namáčet + následně vyměnit vodu při vaření
2) mořské řasy - přidat při vaření
3) saturejku - opět přidat při vaření
4) zamrazit - uvařit, vychladit, zamrazit, konzumovat po rozmrazení
5) nakličovat - tím zároveň zvýšíme výživovou hodnotu luštěnin
6) sóju zbavit slupek.
Dobrou chuť Emotikona smile
Andrea
Hubni s jídlem
tel. 603 181 090
poradna@hubnisjidlem.cz
—————
Kontakt
Hubni s jídlemProvozovna:
Studio Na schodech
(Poliklinika U sv. Havla
- budova za kostelem),
Svatohavelská 266
Rychnov nad Kněžnou
Sídlo:
Masarykova 52
517 50 Častolovice
Bc. Andrea Horáková
tel. č. 603 181 090
poradna@hubnisjidlem.cz